Uw voordelen bij Hotels.nl

Beste prijs garantie
Dezelfde kamer ergens goedkoper? Geld terug! Toon meer
Geen verborgen kosten
Transparante prijzen en gratis annuleren. Toon meer
Pas betalen in het hotel
Mogelijk bij de meeste hotels. Toon meer
Kaart van Rembrandthuis Amsterdam

Rembrandthuis in Amsterdam

In dit voormalige woonhuis en atelier van Rembrandt zijn circa 250 etsen van hem te bezichtigen. Een selectie uit de collectie is vrijwel permanent in het museum te bezichtigen. Maar ook schilderijen van voorlopers en leerlingen van Rembrandt behoren tot de collectie. Het biedt een bijzondere kijk op het leven en werk van de wereldberoemde meester.

Dit pand werd oorspronkelijk gebouwd in 1607 aan de Sint-Antoniesbreestraat, zoals het toen heette. Later werd de straatnaam omgedoopt naar Jodenbreestraat. Rembrandt kocht dit huis in 1639 voor dertienduizend gulden, wat in die tijd heel veel geld was. Rembrandt heeft in dit huis onder andere de Nachtwacht geschilderd. Hij woonde er tot 1658, waarna hij gedwongen naar een huurhuisje moest verhuizen omdat hij de hypotheek niet meer kon opbrengen. Ten behoeve van zijn schuldeisers werden al zijn bezittingen in 1656 geinventariseerd. In 1658 werd Rembrandt failliet verklaard en het huis geveild.

In de jaren hierna hebben er meerdere families gewoond en heeft het huis enkele verbouwingen ondergaan. De gemeente Amsterdam kocht het pand, dat in deplorabele staat verkeerde, in 1907 en droeg het over aan de Stichting Rembrandthuis. Zij restaureerden het grondig, zonder al teveel rekening te houden met de historische situatie. Na de voltooiing, in 1911, opende Koningin Wilhelmina hier het Prentenkabinet van Rembrandt.

In de jaren 90 van de vorige eeuw kocht de stichting een stuk grond naast het Rembrandthuis en realiseerde hier een nieuwe vleugel met twee tentoonstellingszalen. Tegelijkertijd werkte men aan een grootscheepse restauratie van het oorspronkelijke pand. Met behulp van grondig bronnenonderzoek werd het huis gereconstrueerd naar de situatie uit de 17de eeuw. Vooral de inventarislijst uit 1656, die bij Rembrandt's faillissement was opgesteld, bleek van grote waarde. Hieruit kon worden afgeleid hoe het huis was ingedeeld en wat de functie van de afzonderlijke vertrekken was. Nadat de restauratie was voltooid, opende het Rembrandthuis in 1999 haar deuren weer voor het publiek.

Rembrandthuis Amsterdam

Aanbevolen hotels nabij Rembrandthuis Amsterdam:

De nummer 1 voor Hotelaanbiedingen

€ EUR NL